Yangın durdurucu sistemler sayesinde, yaşam alanlarınız ve işyerleriniz yangına karşı koruma altındadır.
Yangın durdurucu sistemler, yaşam alanlarını ve iş yerlerini yangına karşı koruyan, binanın yapısında bulunması gereken sistemlerdir. Pasif yangın durdurucu ürünleri ve sistemler; duvar ve zeminlerde, kablo, boru, kanal tesisatlarında ve test derzlerinde boşlukları doldurmak amacıyla kullanılır. Doğru uygulandığında edilgen yangın koruması, yangına dayanıklılığı arttıracak ve yapısal bütünlüğün korunmasına katkıda bulunacaktır. Can ve mal güvenliği riski azaltan bu sistem binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelikte de açıkça belirtilmiştir.
Pasif Yangın durdurucu sistemler, yapıyı yangına dayanımı yüksek duvar ve döşeme ile bölmelere ayıran ve bununla beraber yangının hızla yayılmasını önleyen, binada bulunan kullanıcıların kaçışı için optimum süre kazandıran, yangına dayanımlı yapıları oluşturan sistemler bütünüdür.
alev ve dumanın hareketini kısıtlayarak mal ve can kaybını azaltır. Böylece yatırımınızı ve sevdiklerinizi korur
Yangın duvarları ve döşemeleri, binayı bölmelere ayırarak yangının odadan odaya yayılmasını engel olur. Döşeme, duvar ve şaft geçişlerinde pasif yangın durdurucular kullanılır. Geçiş yapan, Havalandırma kanalları, Busbar, Kablo tavası, Kablo merpeni, çoklu ve tek boru geçişlerinde yangın dayanımı sağlar
.
Aktif ve Pasif Yangın Koruma Sistemleri, farklı olsalar da, bir yapının genel Yangın ve Can Güvenliği açısından oldukça önemlidir. AYK, yangını söndürmek veya kontrol altına almak için müdahale gerektiren sistemleri kullanırken, PYK ise ısı ve dumanın yayılmasını önlemeye yardımcı olan sistemleri kullanır. Sadece birinin çalıştığı durumda diğerini görmezden gelerek, bir sistemin diğerinden daha önemli olduğu anlamı hiçbir zaman çıkarılmamalıdır. Birlikte çalışarak yapının yangın güvenliğini sağlarlar. AYK sistemleri yangını söndürmek veya kontrol altına almak için harekete geçer, ancak her koşulda çalışmayabilir. Özellikle kış aylarında, Otomatik Sprinkler Sistemleri donmuş borular nedeniyle çalışmıyor, yolların buz tutması nedeniyle Bina Dışı Yangın Hortum Dolabı (Hidrant) Sistemleri donuyor. Bu tip durumlar itfaiyenin geç müdahalesine ve yangının büyümesini neden olmaktadır.