"Yükleniyor..."

Yangın Tesisatlarında UL/FM

Yangın Tesisatlarında UL/FM

UL onayı ve FM onayı, yangın durdurucu ürün ve hizmet sektöründe güven için aranılan birer özelliktir.

UL nedir?

Underwriters Laboratories ürün güvenirliği mevzusunda standartlar hazırlayan ve bu standartlar kapsamında mamüllerin güvenirliğini kontrol eden bağımsız bir sertifikasyon kuruluşudur. UL, 19000 den fazla ürünün sertifikasyonunu yapmaktadır. Dünyada yılda 7200 üreticinin 20 milyondan fazla UL markalı ürünü kullanılmaktadır. UL, 98 ülkede 64 kontrol laboratuarı ile müşterilerine kontrol ve sertifikasyon mevzularında hizmet sunmaktadır. UL, yapı malzemeleri gıda, aydınlatma, yangın sistemleri şeklinde bir oldukca alanda standarta sahiptir.

UL, 100 senedir mamüllerin kontrol ve güvenirliği üstüne çalışmaktadır. UL kontrol ve belgelendirme hizmetleri, yangın önleme sistemleri  üreticileri ve kullanıcıları için avantajlar sunmaktadır. Sitesinde UL ürün rehberi bulunmaktadır. Bu rehberde UL kullanmaya yetkli şirketlerin sıralaması bulunmaktadır  ve belge düzenleyici kuruluşları, bina sahipleri ve sigorta şirketleri için mühim detayları içermektedir.

FM nedir?

FM (Factory Mutual), hususi ve büyük riskleri sigortalayan FMI (Factory Mutual Insurance) şirketinin,araç-gereç ve sistemlere performans onayı veren bağımsız teknik kuruluşudur.

Yangın pompalarında FM onayı, NFPA 20 gerekleri dikkate alınarak verilmektedir. Ancak NFPA20’nin de ötesinde birtakım gerekler de arandığı için, FM onayı yangın pompaları ve muhit elemanlarına verilen nitelik onayları içinde en zor koşulları olan ve en yüksek dereceli ürün nitelik onayı olarak bilinmektedir.